Selhávání prezidenta, selhávání intelektuálů, selhávání...

10. 02. 2015 17:07:01
... kam se podíváš. Miloš Zeman (prezident s pověstí střelce, jehož kolty jsou proklatě nízko) pohovořil o selhání intelektuálů tváří tvář nacismu. Že to popletl, to už rozebral skoro každý, kdo k tomu měl co říci (zvláště však ti, co k tomu co říci neměli).

I přes ten zmatek, který jako již tradičně Miloš Zeman vyvolal, bychom jeho projev neměli jenom tak zmuchlat a zahodit. Nikoliv pro nějakou jeho pronikavou intelektuální sílu. Spíše proto, že jaksi bezděčně a omylem otevřel téma, které je právě teď a právě tady, v Čechách února 2015, zvláště zajímavé. Nakolik selháváme teď? Zrovna teď? (Včetně toho, nakolik jako intelektuál selhává právě prezident.)

Začněme od lesa. Proč, pro Boha, mluvil prezident právě o intelektuálech a nacismu? Může to být dáno konferencí k výročí osvobození Osvětimi, to je pravda. Jenže: Neselhali čeští intelektuálové daleko více a daleko výrazněji v konfrontaci s druhým koncentrovaným zlem dvacátého století, totiž v konfrontaci s komunismem? Samozřejmě, že ano. Polovina české literární obce ve dvacátých, třicátých a dalších letech vůči bolševismu nikoliv selhala, ale přímo kapitulovala, kolaborovala, pomáhala ho šířit a ještě mu dávala vznešené humanistické nálepky. Jestliže prezident vykládá slova Ferdinanda Peroutky napsaná v prakticky okupované zemi (Druhá repubika byla téměř okupovanou zemí - jistě nikoliv de iure, ale do značné míry de facto), neměl by se více zaobírat selháním básníků, herců, filmařů, filosofů, estetiků, inženýrů, vědců a v neposlední řadě i novinářů, kteří nejen selhali, ale sloužili? Mnohdy do roztrhání těla, jindy do hrůzné chvíle prozření. Proč nemluvil o Nezvalovi, Halasovi, Horovi, Werichovi, Mukařovském a stovkách dalších příslušníků nesporné intelektuální elity národa? Jinou věcí je, že někteří z nich dožívali svůj život v děsuplných padesátých letech ve strachu z represe, že si prošli doslova očistcem. Srdce levicového intelektuála, génia proletářského umění a zaladatele Levé fronty Karla Teigeho roztrhal děs v roce 1951 na tramvajové refýži u Arbesova náměstí. Na sklonku stejného roku skočil z okna Konstantin Biebl třesoucí se z kadého zvuku na schodech v přesvědčení, že si pro něj jde bolševická tajná policie. Vitězslav Nezval se periodicky hroutil a upadal do depresí. Mohli bychom ad libidum pokračovat.

Tady bychom našli celé tuny selhání. Nepoměrně ilustrativnějších a nepoměrně větších. Řekněme to takto - prezident možná chtěl hovořit o nacismu, protože se to k výročí Osvětimi hodilo více. Přesnější ale bude, že nechtěl mluvit o komunismu. Proč? Protože ho možná nepovažuje za stejně zločinný jako nacismus? Skoro to tak působí. Což samo o sobě je fatální intelektuální selhání prezidenta. Neboť zločinná podstata obou těchto -ismů je stejná. Jaký je rozdíl mezi holokaustem a rozhodnutím komunistů nechat během necelých tří let zemřít při hladomorech na Ukrajině, na jihu Ruska a také v Kazachstánu sedm nebo spíše deset milionů lidí? Že se nepoužíval plyn? Ale fuj!

Nu což, to by pořád ještě nebyl ten hlavní problém. Prezident převedl svůj Peroutkovsko-selhávací-hitlerovský příměr na terorismus a islamizaci Evropy. Čímž říká, že on určitě neselhává, protože vyzývá k boji na život i na smrt s islámem. I když to mnozí poněkud zesměšňují, jde o relevantní riziko. Vezměme jako fakt, že Západ jako civilizační celek je skutečně ohrožen Islámskou civilizací, uvnitř které probíhají děje svou strukturou připomínající středověk Západu. Nevíme, jaké proudy zvítězí, a nevíme, zda opravdu nebudeme v relativně blízké budoucnosti stát proti homogenní civilizaci, jejímž cílem bude svést se Západem historickou bitvu a Západ zničit, eliminovat jeho liberalismus a relativizaci hodnot, obsadit ho jako geografický prostor a v závěru islamizovat. Ale v tuto chvíli, v tento okamžik proti takové skutečné homogenní civilizaci nestojíme. Jsme konfrontováni s významným faktem relativně masivní imigrace lidí, které nechápeme. Chtějí sem, protože doma být nechtějí. A když jsou tady, chtějí (někteří) měnit náš svět do podoby světa jejich. Ano, uznávám, že to je matoucí.

Avšak prezident suverénního státu by se měl s takovýmto intelektuálm úkolem přece jenom vyrovnat s větší ctí, než bojovým indiánským tancem. Navíc známým problém je přímá úměra mezi počtem shozených bomb "tam" a počtem uprchlíků "sem". Tohle všechno jsme si už několikrát vyzkoušeli. Selhání intelektuála Zemana je tedy zřejmé, v novém hávu předkládá stará řešení.

Co pan prezident zcela vynechal, což je opravdu vážné selhání, to je pravda. Prostá a jednoduchá, proto nepopulární pravda. Proti čemu ve skutečnosti stojíme jako český národ trvající na své samostatné existenci, to je návrat bipolárního světa dvou hlavních mocností, ve kterém je právo na sebeurčení národů omezeno "bezpečnostními" a dalšími zájmy těchto mocností. Stojíme proti relativizaci hodnot, na kterých je postavena sama existence samostatné České republiky, ve které občané rozhodují o své zemi (konec konců ve které nesporně svobodně rozhodli v referendu o vstupu do EU). Samozřejmě je řeč o emancipaci Ruska. Nic proti této emancipaci, nechť se Rusko emancipuje podle svých možností a schopností, bylo by skvělé, kdyby se mu to opravdu podařilo.

Pokud to však bude v rámci daných hranic. Což není. Ruská emancipace na úkor sousedů, zabráním dalšího území a porobením dalších národů, to je koncept, který Západ opustil z větší části před dvěma stovkami let. Když přidáme kolonie, tak před půl stoletím. Stejně tak před padesáti roky opustil takovou představu uvnitř své vlastní Západní civilizace. Pravda - po zkušenostech dvou světových válek, do kterých zatáhnul celou planetu. I to je věc jasná každému, kdo se chce nazývat intelektuálem. Stejně, jako Islámská civilizace prožívá svůj středověk, tak ho pořád dokola prožívá i civilizace Ruská. Nehledě na internet a iphony. Ani jedna a ani druhá nedospěly do moderní doby tak, jak jí žijeme my v ciivilizaci Západní.

Nicméně názor na Ukrajinu a Rusko může mít každý svůj, to je zřejmý fakt. Stejně jako je český prezident fanouškem Izraele, tak je i fanouškem Ruska. Můžeme diskutovat o jeho motivacích, ale v obou případech jde o legitimní postoj, který má pro Miloše Zemana sve bonusy a svoje náklady. Pan prezident je nese, je to jeho věc a jeho rozhodnutí.

Ale měl by být vůči občanům země, v jejímž čele stojí, přinejmenším otevřený a nehrát s nimi "divné intelektuální hrátky". Český prostor má bolševismus spojený s Ruskem, to je dané a historicky jde konec konců o fakt nesporný. Stejně jako máme fašismus i nacismus (což není to stejné) spojené s Německem, i když fašistických diktatur bylo mnoho. Nejsme právě tady u zdroje úporného hledání selhání českých intelektuálů "tváří v tvář nacismu" a vynechání na dlani se nabízejícího selhání "tváří v tvář bolševismu"? Muž tak sečtělý a světa znalý, jakým je Miloš Zeman, přece musel vědět, do jak krkolomné konstrukce se pouští.

Intelektuál se mimo jiné vyznačuje schopností analyticky posuzovat svět a chápat věci v kontextu. Polovzdělanec (ve smyslu Adornově) vytrhává detaily a činí dalekosáhlé závěry. Prezident Zeman vytrhává detaily a činí z nich dalekosáhlé závěry. Což je opravdové intelektuální selhání.

Autor: Tomáš Marek | úterý 10.2.2015 17:07 | karma článku: 20.56 | přečteno: 1114x

Další články blogera

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma článku: 37.93 | Přečteno: 2447 | Diskuse

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 825 | Diskuse

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma článku: 42.65 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.49 | Přečteno: 212 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1800

Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...