Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

0,01 procenta pojištění

Regulace cen je v 99,9 procenta neúčinná, špatná, chybná z principu a ekonomicky škodlivá. Výjimečně nastane „stav 0,01 procenta“. Což je případ chystaných změn v životních pojištěních. Kdo má takovou pojistku, měl by je znát.

V parlamentu je v jednání zákon, který omezí možnosti vyplácení provizí zprostředkovatelům při prodeji životního pojištění. Plánované změny jsou podstatné a budou mít jistě řadu dopadů, pro mnohé lidí nepříjemných. Ale celkově je to rozumné opatření a mělo by projít. Je to těch 0,01 procenta.

Jde především o několik změn. Prvním je regulace ceny za zprostředkování. Dosud mohla být provize třeba i dvojnásobek roční platby získaného klienta. Nyní je cena omezena na 1,5 násobek. Tedy u pojistky s ročním plněním 20 tisíc korun může být provize zprostředkovatele (například finančního poradce) nanejvýše 30 tisíc korun.

Ještě významnější regulací je ale prodloužení tak zvaného „storno období“. Dosud platilo, že po dvou letech od založení životní pojistky mohl být zprostředkovatel v klidu – pokud klient smlouvu vypověděl, už nemusel nic ze své provize vracet. Takže – v extrémním případě – mohl do pojišťovny přivést klienta, který si udělal pojistku za 40 tisíc ročně, zprostředkovatel získal 80 tisíc korun na provizi a po dvou letech přemluvil onoho klienta na „nový, lepší produkt“ a hru zopakoval. Tato doba se prodlužuje na pět let, provizi nesmí prodejce dostat vyplacenou celou, v prvním roce jenom 100 procent ročního objemu pojistného, zbytek je pak rozdělen na další čtyři roky.

I když to tak na první pohled nevypadá, budou mít nová opatření vliv na pojistný trh. Povedou k jeho určitému „zakonzervování“. Každé prodloužení lhůt vždy znamená menší pružnost – otázkou je, zda právě u životních pojistek jde o něco nepříjemného nebo spíše o rozumné opatření. A pojištění opravdu nejsou rohlíky. Tedy je to spíše rozumné a vhodné. Podobně zapůsobí „zastropování“ odměny, tedy „cenová regulace“ práce zprostředkovatelů. Tady je třeba uznat, že jde o ztížení konkurenčního boje zvláště pro menší pojišťovny. Dosud platilo, že pokud chtěly prosadit na trh nový produkt (ať kvalitní nebo mizerný), pro vybuzení prodejní sítě stačilo nastavit zvláště výhodná pravidla a prodejci měli ekonomickou pobídku vnucovat novinku všem potenciálním zákazníkům. Tato možnost končí, v tomto směru bude konkurence omezena.

Jelikož to ale nebude na úkor konečných zákazníků, není to asi nijak velký problém. Nyní mají lidé vyšší pravděpodobnost, že jim prodejce opravdu nabídne portfolio pro klienta vhodných produktů bez toho, že by mu vzadu v hlavě běžela kalkulačka, z které pojistky „vyvaří“ více.

Někteří finanční zprostředkovatelé a prodejci pojistek možná sbalí krám. To je smutné, ale tučná léta vždycky někdy jsou a někdy nejsou. Změny nejsou tak obrovské, aby to znamenalo revoluci v systému prodejů. Koneční zákazníci na tom ale ušetří – za prvé rozdíl ve vyplácených provizích může znamenat snížení pojistného nebo zvýšení plnění, za druhé pojišťovny začnou kalkulovat produkty s tím, že se zvýší pravděpodobnost jejich dlouhodobého běhu, což zase znamená buď zlevnění nebo zlepšení podmínek.

Konkurenční boj mezi pojišťovnami se přenese z prodejní sítě na klienty. Nyní jde více o to, aby byly podmínky pojistky lukrativní pro prodejní síť, klient je v postavení finálního hejla. Cenová regulace zprostředkování přenese konkurenční boj ke klientovi. Pokud odměny za prodeje budou shodné, pak pojišťovny přijdou s novými a lepšími produkty.

Autor: Tomáš Marek | úterý 19.5.2015 10:46 | karma článku: 8,37 | přečteno: 360x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6941x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Stát chtěl kvůli podvodu po elektrárně miliardu a půl, soud obžalované zprostil

24. dubna 2024  11:14

Státní podporu v hodnotě stovek milionů korun získala firma provozující jednu z největších českých...

Za znásilnění a pokus o vraždu patnáctileté dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  11:08

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Noci zůstávají mrazivé. Ze čtvrtka na pátek spadne teplota pod nulu na celém území

24. dubna 2024  11:05

V nadcházejících dnech bude v ČR opět mrznout, v noci na čtvrtek budou podle ČHMÚ přízemní mrazíky...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik