Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O zlatě a dalších drobnostech

Nedávno se mě kamarád ptal, kam investovat. Nevím přesně proč, ale historicky mám v tomto směru mezi známými jistou pověst (která se – Bohužel – odmítá spojit s mými vlastními financemi do nějaké lepší symbiózy).

Což je vedlejší, neboť kovářova kobyla…

Tak jsem se ho zeptal, kolik má v portfoliu zlata. Neměl žádné. Chyba.

Pusťme z hlavy blouznění o zlatem podloženém rublu nebo jüanu. Tomu nevěří ani Vladimír Putin a dokonce ani Jaroslav Tvrdík. V příštích desítkách let se nevyskytne žádná světová a dokonce ani jiná měna, která by byla podložena zlatem. Z tohoto pohledu je zlato mrtvý Titán (nikoliv titan). Smrt zlata ale nenastala z ekonomických, leč čistě z politických důvodů. Velmi a brutálně zjednodušeně není možné mít zároveň měnu podloženou zlatem a přitom dlužit každému, na koho se podívám. Zlato vyklidilo svoje pozice v oblasti měn proto, že když mám měnu založenou na zlatě, nemohu ani při nuceném oběhu tisknout bankovky jen tak. Nemohu spustit kvantitativní uvolňování a ani jiné podobné vylomeniny, nemohu ad libitum zvyšovat měnovou zásobu, nemohu dělat spoustu věcí, které svět od dob Rooseveltových a zvláště pak Nixonových s oblibou dělá.

Co je poměrně významným handicapem ve světě nuceného oběhu potištěných papírů a niklových mincí, to je naopak podstatnou výhodou vůči financím soukromým.

Já se pak onoho kamaráda ze začátku příběhu zeptal, proč žádné zlato nekoupil?

Odpověděl naprosto správnou úvahou. Zlato je vhodné jako pojistka proti inflaci, dlouhodobě (při obdobích deseti či dvaceti let) růst ceny obvykle není zajímavý, krátkodobé obchody jsou zase především oblast pro spekulanty. Zlato samo o sobě nevydělává, spíše bývají nějaké náklady s jeho bezpečným uložením (pokud je kupováno ve fyzickém smyslu slova), prodej není také nijak levná záležitost a při špatné volbě obchodníka může nemalá část výnosu lehce „vyšumět“. A než obchodovat s deriváty založenými na zlatě, to bude raději (onen přítel) hrát s deriváty ropy (typově, v principu je to jedno – třeba mědi).

Vlastně ve všem měl pravdu. Jenom jednu naprosto klíčovou věc nevzal do úvahy. Je to ta, kterou skvěle definoval miliardář a šéf obřích fondů Paul Singer: „Ve skutečnosti je to tak, že zlato jsou jediný pravý prachy…“ A to platí.

Začátkem roku 2006 stála trojská unce zlata 532,50 USD. Trojská unce je 31,1 gramu, tedy kilogram tvoří 32,15 trojských uncí. Na začátku září 2011 byla cena oné jedné trojské unce zlata téměř 1877 USD za unci. Čili více než trojnásobek. Nyní je na zhruba 1150 dolarech. To je velká volatilita. Alespoň na první pohled. Ale ono to lze vzít i opačně.

Pokud bychom se podívali a ceny některých dalších aktiv ve stejné době, najdeme tam volatilitu ještě větší. Jenže to není podstatné. Důležité je, co dělalo zlato, když se svět hroutil. Konec roku 2006: necelých 651 dolarů. O dvanáct měsíců později 795 dolarů.  V závěru roku 2008 to bylo sice jenom 770 dolarů, ale s pokračující stagnací to dostalo naprosto opačný směr – až k oněm skoro 1900 dolarům v září 2011. A pak došlo na postupný pokles, který se zbrzďoval, až dorazil k současným 1136 dolarům za unci. Což asi můžeme chápat jako novou obvyklou hodnotu.

Co z toho příběhu plyne? Že pět (já bych řekl sedm či deset) procent portfolia lidí, u kterých má smysl nějaké portfolio vůbec tvořit (tedy těch alespoň trochu movitějších) by mělo být ve zlatě, nejlépe ve fyzickém. Což neznamená, že ho má mít člověk pod polštářem, na to jsou vcelku jednoduché postupy, které si lze najít na webu, například existuje i doména zlato.cz, ale firem je celkem dost). Krása zlata je právě v tom, co Paul Singer nazývá „jediný pravý prachy“ – když jde všechno do kopru, zlato představuje tu část portfolia, o kterou se může investor opřít a překonat špatné časy. Je likvidní, a když všichni utíkají z nemovitostí, akcií, obligací a dalších produktů, vrhnou se na zlato.

Autor: Tomáš Marek | čtvrtek 22.10.2015 10:58 | karma článku: 12,34 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6941x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Školačku znásilnil, bodl a strčil do pytle. Ukrajinec si odpyká 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik