Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

M.Z. na kolotoči, aneb Podívejte, jak se kroutí

Klasik pravil: Jenom idiot nemění názor. Ve snaze nebýt idiotem (zda úspěšné či nikoliv, to je jiná věc) proto mění prezident Miloš Zeman svoje názory velmi pružně.

Připomeňme si Miloše Zemana z roku1992:

"To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt." Tyto věty, které se poměrně proslavily, pronesl tehdejší poslanec Federálního shormáždění Miloš Zeman. Bojoval jimi proti zákonu, který navrhnul prezident Václav Havel. Bojoval proti zákonu o obecném referendu.

Má to pikantní souvislost. Celý bonmot je obvykle připisován přímo Zemanovi, ale to není přesné. Jak dokazuje příslušný stenozáznam (http://www.psp.cz/…/1990…/slsn/stenprot/020schuz/s020006.htm ), nynější prezident v této pasáži rozsáhle cituje psychiatra Cyrila Höschla, což ostatně sám (a zcela korektně) zdůrazňuje. Avšak to na věci příliš nemění. Neboť tehdy ještě ani jasnozřivý prognostický mozek netušil, že se bude jednou opírat o "dolních deset milionů", tedy se k této nesporně ostré analýze svých budoucí voličů s radostným hýkáním profesionálního vtipálka přihlásil a vzal ji za vlastní.

Možná by bylo fajn, pokud by voličům nynějšího prezidenta občas někdo připomněl, že jsou na Hradě považováni za debily, dementy, slabé duchem a zoufalce s podprůměrným intelektem. I když je to asi marné, oni se usmějí a půjdou zamávat "svému prezidentovi".

Vraťme se do Federálního shromáždění v roce 1992. Když Miloš Zeman docitoval z Cyrila Höschla, vyjádřil se pochvalně k tomu, jak je to pěkně řečeno. Ani slůvkem nezpochybnil obsah. V následné pasáži pak obsáhle hovořil o množství alkoholiků ve společnosti a mezi poslanci. Radostně kvitoval, že výskyt alkoholiků v politice, zvláště v tehdejším Federálním shromáždění, je nižší, než uvádí předchozí citát. Na tom pak postavil Miloš Zeman svoji vyšší důvěru v parlament než v lid, tedy důvod tehdejšího odmítnutí referenda.

Poslanec Zeman ještě netušil, že i vlastním přičiněním během několika málo let zvýší procento milovníků becherovky v politických luzích a hájích a že na vrchol balíčku karet "často konzumujících" položí prezidentské srdcové eso nejvyššího ústavního činitele.

Tady bychom možná našli jistou logiku prezidentova duševního přezvrácení se od v podstatě jednoznačného kritika referenda k jeho nadšenému obhájci. Když se pánem Hradu v přímé volbě lidem mohl stát deklarovaný alkoholik prohlašující o svých voličích, že jsou dementní a debilní, kolik švandy by si Miloš Zeman teprve užil s referendem?

Ergo kladívko a jak říká klasik, jenom idiot nemění své názory, a když to mohlo klapnout v přímé volbě, tak zkusíme referendum. Proč ale prezident, který si o většině svých spoluobčanů myslí, že jsou idioti, vkládá tolik energie do prosazení referenda?

Představme si kombinaci extenzivního (či kreativního) čtení Ústavy, obecného referenda a i třebas jenom malého vstupu spřátelených extrémistů do parlamentu. To by v případě druhého zvolení udělalo z Miloše Zemana rozhodující figuru politického spektra, vytvořil by se jakýsi hybrid prezidentského systému postavený na vůli lidu. Lid je ve světě Miloše Zemana většina "po lobotomii", tedy taková většina, kterou si právě on dokáže vodit na provázku jako psíka.

Největší zábava na tom je, že Miloš Zeman už funguje ve svém vlastním prostoru, kde může v podstatě všechno. Což souvisí s tím, že celá nynější tragédie začala možná právě tehdy, kdy přičinlivý prognostik prozřel při poslouchání přednášky prostořekého psychiatra. Toho dne třeba zjistil, že "většina" je opravdu idiotská, nicméně šikovný žertéř si ji ve vhodnou dobu dokáže vodit jako psíka po lobotomii. A tato většina svému páníčkovi odpustí i ty největší nesmysly, dokonce i to, že vcelku jasně dává najevo svoje pohrdání právě tou většinou. Stačí, když své voličstvo občas polechtá za ušima. Kvůli tomu to Miloš Zeman v roce 2016 vidí zcela jinak: "Nikdo není obyčejný. Všichni jsme neobyčejní, a právě proto by politici měli používat výraz "normální občané" a nikoli "obyčejní občané". (...) Nikdo nemá právo urážet svůj vlastní národ. A pokud tak činí, musí počítat s tím, že ve skutečnosti uráží pouze sám sebe."

Strategie Miloše Zemana je jednoduchá. Dejte lidem strach, pak pocit ochrany a výhra je na světě. Ostatní už zařídí lobovolič samotný. Ještě že totiž máme toho našeho prezidenta, protože s ním se nemusíme bát.

Autor: Tomáš Marek | pondělí 14.3.2016 11:07 | karma článku: 19,48 | přečteno: 608x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6941x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik