Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opravník Omylů Oblíbence Oligarchů

Ludvík Souček kdysi napsal knihu Obrazový Opravník Obecně Oblíbených Omylů. Pan prezident Zeman by místo Ovčáčka potřeboval vlastního Ludvíka Součka, aby průběžně uváděl na pravou míru jeho poněkud nepřesná vyjádření.

Například pan prezident pronesl (podle iDnes) v Ostravě během své filipiky proti zahalování se do tibetských vlajek, že Čína je největší zahraniční investor v Německu.

Je to jako u pana prezidenta často. Pravda, ale jenom kousek. Čína je skutečně největším zahraničním investorem v Německu. Avšak co se týká počtu projektů. Ani zdaleka (hodně zdaleka) to neplatí v objemu investovaných peněz. Kdo si to chce ověřit, může třeba ZDE, nebo ZDE. To třeba jenom takové Švýcarsko investuje v Německu v penězích třikrát více než celá Čína včetně Honkongu a Taiwanu a Tibetu i s Dalajlámou i všemi dalšími lámy a lamami dohromady. Ale je pravda, že Miloš Zeman o sobě vždy čestně tvrdil, že není ekonom, ale prognostik. Vskutku - u ekonoma by podobná záměna byla neodpustitelná, u prognostika asi na takových detailech nezáleží. Nevím, neumím si přesně představit, co prognostik dělá jiného než televizní věštecká star Jolanda.

Nicméně Miloš Zeman zřejmě vidí do budoucnosti jasně a zřetelně. Jinak těžko domyslet, jak by mohl čínské investice v této naší zemi označit za důležité. Zřejmě jeho vnitřní zrak bloudí obdobím kolem roku 2035 nebo ještě o hodně dál. I kdyby se totiž naplnily naprosto všechny sliby a plány, co se kdy vůbec objevily a zmínily, tak se čínské investice do roku 2020 vyšplnají sotva na tři procenta zahraničních investic v České republice. V současnosti jsou to stále pouhopouhé drobné desetiny procenta. Jinými slovy - kdyby Čína neexistovala, nevíme o tom. Alespoň by o tom nevědělo dolních deset milionů. Pochopitelně někteří oligarchové (a výjimečně nikoliv Andrej Babiš) by si toho všimli ihned a nejpozději při přepočítávání ubývajících miliard. Neboť zájmy některých z nich v Číně jsou enormní.

Každopádně pokud by Miloš Zeman chtěl udržet reciprocitu v délce toho, jak dlouze bude hovořit o každém zahraničním investorovi, a jako základ by vzal svoje nekonečné traktáty na téma Čína, Čína, Čína, Čína a milionkrát Čína, tak o Německu by hovořil ještě na lafetě děla během svého jistě krásného státního pohřbu.

Vlastně bychom asi prognostikovi mohli odpustit další ekonomický nesmysl, kterého se pan Zeman v Ostravě dopustil. Když hovořil o uznání Číny jako tržní ekonomiky, zmínil, že to nijak neohrozí české oceláře, horníky, těžké strojírenství a jiné obory. Neboť, jak uvedl sebejistě prezident Prognostik, ochranu trhu lze zajistit opatřeními proti dumpingu. Prognostik to nemusí vědět a paměť již asi prezidentovi neslouží, tedy si nevzpomíná na svoje premiérské období, ale dosáhnout možnosti uvalit na nějakou produkci antidumpingová cla je velmi složitý proces trvající minimálně půl roku, ale spíše dlouho a dlouho přes rok.Za tu dobu bude na Ostravsku dvacet tisíc lidí bez práce a dalších padesát tisíc to odnese následovně ve druhé vlně lásky k Číně. Což by prezident dolních deseti milionů možná měl vnímat. Ale prezident oligarchů?

Popravdě, když z Hradu tak často hovoří o tom, jak ten nebo onen zrazuje národní zájmy, tak pokud je nějaké jednání vskutku vlastizrádné, tak je to podpora snahy, aby byla Čína uznána (ze strany Evropské unie) za tržní ekonomiku. A pokud nám Evropská unie vnutí toto rozhodnutí, což opravdu hrozí, je to konečně skutečný důvod pro zkoumání, zda je EU pro Českou republiku správné místo. Neboť kromě asi tak deseti nebo dvaceti nebo možná padesáti lidí není už ani jeden jediný český občan, kterému by uznání Číny jako tržní ekonomiky pomohlo k lepší životní úrovni. Naopak je zcela jisté, že to ohrozí životní úroveň desítek a možná stovek tisíců zaměstnanců.

Miloš Zeman si Ostravsko vybral pro řadu dalších prognostických prohlášení na téma Čína. Například investici do dopravní firmy (nákup podílu v ní) označil za cestu ke zvýšení produkce, což znovu překračuje schopnosti samotné Jolandy.

Ale asi není nutné chytat Miloše Zemana za každé slovo, co kde vypustí. Jenom to neustálé opakování, že čínská ekonomika je tržní ekonomikou, už začíná vypadat opravdu velmi divně. Je to zřetelná podpora plného otevření českého trhu čínské produkci. Což by byla velká chyba a první postiženou oblastí by bylo právě Ostravsko.

Autor: Tomáš Marek | čtvrtek 3.11.2016 8:28 | karma článku: 20,04 | přečteno: 439x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6941x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik