Zip, inteligence a problém volebního práva

21. 11. 2016 8:32:22
Značná část českých řidičů není schopná pochopit princip zipu. Česky zdrhovadla. Na silnicích z toho dělají zadrhovadlo. Naskýtá se vážná otázka. Má mít někdo, kdo není schopen pochopit něco tak primitivního, volební právo?

Samozřejmě platí, že obecně se na silnicích nemalá část populace chová jako po lobotomii mozku. Přeměna postaršího pána nebo mladé slečínky krátce po usednutí za volant v pološílené agresory je známá věc. Banalita. Ale zip, zip je něco jiného.

To není otázka nezvládnutého ega. To je otázka elementární schopnosti přijímat podněty a reagovat, k tomu vlastnit ještě malilinko inteligence. Kolik je jí potřeba na zvládnutí problému: jedno auto zprava, jedno auto zleva, jedno auto zprava, jedno auto zleva? Lichá - sudá. Jednička - nula. Je to prostě primitivní, primitivní, primitivní a až na střechu katedrály primitivní. Není v tom naprosto nic, co by se myš nenaučila za jeden den.

Avšak značné množství českých řidičů to nepochopilo ani za dlouhé, dlouhé a ještě jednou dlouhé roky. Půlka aut z levého pruhu se nacpe vítězoslavně do pravého půl kilometru před zúžením, dva kilometry před zúžením nebo klidně i pět kilometrů, pokud zácpa dospěla až tak daleko. A skoro se bojím, že se tam řidiči cpou s radostným jupííí, jak na to vyzráli a kolik ušetřili času. Ale to hlavní drama nastane až když jsou vidět světelná návěstidla. Zužovaný pruh se začne drát do mezer vedle hlava nehlava. K samotnému zúžení dorazí zleva sotva třetina původních aut. A teď pozor - začne to být fakt drama. Vpravo se nashromáždila frustrovaná valná většina, která tráví z zácpě podstatně delší čas než levý pruh. Zleva přijíždějí k návěstidlům výjimeční jedinci, kterým je jasné, jak zip - tento zázrak inteligence - má fungovat.

To nemůže dopadnou dobře.

Zoufalci v pravém pruhu reagují trojím způsobem. Mnozí si na poslední chvíli vzpomenou, že o zipu cosi zaslechli v televizi a v podstatě svůj smutný konec alespoň vylepší prozřením. Kdesi vzadu v mozku zabliká informace "levá - pravá - levá - pravá a oni se podle ní dokonce zachovají.

Druhá část řidičů se tváří, že mají přednost, protože oni jsou v pruhu, který pokračuje. To jsou zvlášť velcí moulové typu "když už jsem za debila, tak alespoň poslední souboj vyhraju". Je na ně smutný pohled, jak v naprostém vzteku nad tím, že v té zácpě strávili půl hodiny svých zbytečných životů, nacpou předek auta za každou cenu alespoň o těch pět metrů napřed.

Třetí skupina jsou beznadějní sluníčkáři. S blahosklonným pokývnutím ruky pouští před sebe dvě, tři, čtyři další auta zleva. Zřejmě jako odměnu za své vlastní nekonečné čekání. Ale možná je to vychytralý pokus přivést řidiče následujících aut k infarktu.

Jistě, celé tohle je vlastně banální. Situace, která se odehrává na desítkách míst každý den.

Avšak - ruku na srdce. Opravdu by měli mít lidé neschopní pochopit a akceptovat něco tak jednoduchého, jako pravidlo zipu, volební právo? Jestliže vcelku značná část poměrně reprezentativní skupiny obyvatel této země, kterou bychom mohli nazvat "řidič na dálnici", nedokáže zvládnou úlohu, která je adekvátní inteligenci běžného hlodavce, čím se tito lidé rozhodují u volebních uren? Mozkem zcela jistě nikoliv.

Z toho všeho není v podstatě žádné poučení. Tedy kromě toho, že při pohledu na zmatky před primitivním zúžením dálnice začíná být jasné, proč vypadá demokraticky volená politická reprezentace tak, jak vypadá. Fakt, že za poslední desítky let řidiči v pochopení zipu nijak nepokročili, staví před tuto zemi smutnou vyhlídku: Nebude to lepší.

Autor: Tomáš Marek | pondělí 21.11.2016 8:32 | karma článku: 29.61 | přečteno: 1550x

Další články blogera

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma článku: 37.93 | Přečteno: 2447 | Diskuse

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 825 | Diskuse

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma článku: 42.65 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.18 | Přečteno: 759 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 31.68 | Přečteno: 2837 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.31 | Přečteno: 320 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1800

Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...