Vrazi z Havlíčkova náměstí aneb znárodnění Jiřáku

25. 01. 2017 10:02:48
Farmářské trhy na Jiřáku byly 24. ledna 2017 v podvečer znárodněny a to díky hlasům koalice tak zvané konzervativní pravicové strany ODS, tak zvané liberální strany TOP09, maskované komunistické strany ČSSD a skutečné KSČM.

Zastupitelé za tyto partaje podpořili návrh Alexander Bellu (ODS), aby propříště trhy organizovala Městská část prostřednictvím své organizace Správa zbytkového majetku. Což je akciová společnost, která spravuje 71 plus XY dalších bytů a má na to 33 velmi výkonných a světaznalých zaměstnanců (!). Ti zatím pronajímali byty, vybírali nájem, vymáhali pohledávky a dělali podobné aktivity typu realitní makléř, které jsou naprosto, ale opravdu naprosto perfektní přípravou k tomu, aby se rozjeli po českých krajích kontrolovat, zda farmáři opravdu pěstují celer. Lze však tiše předpokládat, že celer většina ze zaměstnanců Správy zbytkového majetku nepozná - tedy v zemi, dokud ho farmář nevykope. Ale to určitě nevadí, neboť - jak jsou přesvědčeni další "pravicoví" politici Tomáš Kalivoda (Bc., ODS, předseda představenstva Správy zbytkového majetku) a Martin Dlouhý (dlouhý je zvláště seznam titulů: doc.Ing.Mgr. Dr.,MSc; TOP09, předseda dozorčí rady Správy zbytkového majetku) - "mají plnou kvalifikaci k této činnosti".
Na mimořádném zastupitelstvu padla dlouhá řada podobných neuvěřitelných nesmyslů. A tak si soudruzi z ODS a TOP09 krásně notovali se soudruhy z ČSSD a KSČM a plácali se po zádech, jak je skvělé, když stát nebo obec podniká, že ty trhy budou lepší, ještě lepší až budou fakt, ale opravdu fakt nejlepší na celém celičkém světě.
Na gymplu jsme tomu říkali kecy, prdy, beďary.
Z některých chvil se chce člověku v podstatě zvracet. Když například starostka Vladislava Hujová a zmíněný Alexander Bellu nebo třeba zcela zločinný (myslím politicky a tím, jak s radostným štěstím ukazuje svoji absolutní a nekonečnou neznalost a olbřímí myšlenkovou impotenci) radní za ČSSD Ivan Holeček téměř se slzou v oku naslouchají vyprávění farmáře a jeho prosbě, aby tedy zatím nechali věci při starém, když není jasné, jak to bude. Tolik chápavých pohledů jsem neviděl opravdu dlouho. Skoro jsem měl chvilku dojem, že paní starostka byla tou řečí dojata, že snad zamáčkla slzičku v koutku oka. Její namáhavou prací poznamenaná tvář zjihla a vyjadřovala vlnu empatie. A za pár desítek minut farmáři - pěstiteli jahod všichni tři s klidem rutinérů moci nakáleli na hlavu.
Úžasné divadlo.
Byly ale vidět i další skvělé herecké výkony. Zapomenut by neměl být vedoucí advokát kanceláře ROWAN LEGAL Mgr. Lukáš Sommer. Člověk by mu skoro věřil, když tak pěkně vyprávěl o tom, jak jeho kancelář s lupou v ruce prozkoumala uspořádání a vyhodnocení první soutěže a jak bylo "všechno v naprostém pořádku a dle práva".
Nu, takhle zpětně je to trochu jedno, ale nebylo. Pan magistr opomněl podstatný fakt, totiž nutnost vypořádat se s problémem tak zvané zásady přiměřenosti a §6 příslušného zákona. Pravda, zásada přiměřenosti je formulována primárně kvůli tomu, aby zadavatel nemohl nesmyslnými kritérii zužovat počet soutěžitelů, lze ji však také vyložit naprosto opačně. Neboť je deklarována jako záruka výběru dodavatele, který skutečně bude schopen veřejnou zakázku kvalitně a v požadovaných termínech realizovat. Což v původní soutěži zcela objektivně splněno nebylo, když byla vybrána firma bez jediné vlastní reference a bez jakékoliv minulosti.
Ale, čert to vezmi. Tedy kromě faktu, že to zaplatíme. Protože pan Bellu peníze na ten naprosto zbytečný posudek určitě ze svého nedá.
Nu, nakonec to dopadlo přesně tak, jak si to ODS - TOP09 - ČSSD - KSČM spolu upekli. Fakt by mne zajímalo, co na postup zástupců ODS a TOP09 říkají šéfové jejich stran. Co takový Petr Fiala nebo Filip Humplík nebo třeba Václav Klaus ml.? Nebo nedej Bože Miroslav Kalousek? Pohladí své koně z Prahy 3 po hlavě a řeknou jim: "Fajn, znárodnit trhy společně s komoušema, to je skvělý. My v parláči střílíme do Babiše, že chce zakládat dotované obecní hospody, takže nám dokonale pomáhá, když si někde v Praze 3 usmyslíte, že budete podnikat v trzích. Díky, skvělá politika. Takhle určitě přesvědčíme drobné podnikatele a živnostníky, aby šli s námi do voleb! Pašáci!"
A propos volby.
Předpokládám, že pro mnoho lidí se tímto stávají ODS, TOP09, potažmo ČSSD nevolitelnými partajemi. (O bolševicích není třeba hovořit.) Matěj Stropnický a jeho Zelení se sice projevili jako sympaťáci, ale protože hodlají poslat na silnice kola a auta přemístit na současné cyklostezky (klid, nadsázka) a já mám k této věci poněkud churchillovský postoj, je mi líto. Ale přeji jim mnoho úspěchů, i když zase ne tak mnoho :-). Přeji jim přiměřeně úspěchů.
Čili předpokládám, že ti, kdo podepsali Petice Jiřák , by pro příští volby (není to daleko, ťik-ťak, ťik-ťak) mohli dát dohromady nějakou volební stranu. Mně osobně by se líbil název KOŠTĚ (s podtitulem Občané za vymetení ODS, TOP09, ČSSD, KSČM ze Žižkovské radnice).
Původně jsem si samozřejmě pohrával s názvem DEFENESTRACE. Připadá mi to ale malinko přes čáru.
I když... Pochopitelně se o tom dá diskutovat. A následně demokraticky hlasovat.

P.S. Znárodnění je samozřejmě trošičku nadsázka. Aby nebyla mýlka - jde o veřejný prostor, na kterém jsou stánky, přívod elektřiny a další potřebné věci. Ten majetek je fyzicky "radnice" (nebylo by lepší říkat občanů Prahy 3?) Politici tak "jenom" chtějí převzít celý model (někdo by mohl tvrdit "šlohnout" know-how) včetně farmářů a poté, co to kdosi jiný sedm let vymýšlel, piplal a rozvíjel, udělal z toho nejznámější trhy v zemi (s Náplavkou, ale tu organizuje stejný Archetyp), to teď "radnice" hodlá provozovat ve vlastní režii. Dopadne to zcela jistě průšvihem a trhy "zavraždí". Jako jinde, kde se do oblasti farmářských trhů vecpali nenasytní politici.

Autor: Tomáš Marek | středa 25.1.2017 10:02 | karma článku: 34.52 | přečteno: 2132x

Další články blogera

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma článku: 37.93 | Přečteno: 2447 | Diskuse

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 825 | Diskuse

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma článku: 42.65 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 184 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 10.79 | Přečteno: 133 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 238 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1800

Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...