A těch 20 procent myslí Trump vážně?

27. 01. 2017 7:45:00
Pokud opravdu Donald Trump myslí vážně, že Mexičané "zaplatí zeď" tím, že z moci svého úřadu uvalí na dovozy od jižního souseda dvacetirocentní clo, tak tedy Pánbůh potěš. Protože to mají v USA skutečně problém.

Člověk by řekl, že tuto diskusi na téma dovozní cla máme za sebou už nějakých skoro 200 let a jde o vyřešený problém. Dovozní clo může (alespoň teoreticky a krátkodobě) uchránit vlastní producenty, ale náklady vždy (naprosto neoddiskutovatelně) nesou jenom a pouze vlastní občané. To už rozčísnul Frédéric Bastiat ve své Petici výrobců svíček z roku tuším 1845.Tedy pokud chce Donald Trump speciální daní z mexického zboží získat deset miliard dolarů ročně, pak jediní lidé, kteří těchto deset miliard dolarů vyndají z kapes, budou jeho spoluobčané, protože oni zaplatí vyšší finální cenu ovoce, zeleniny a čeho ještě, co se do USA z Mexika vozí.

Opravdu si americký prezident myslí, že to jeho voličům nikdo nevysvětlí? Nebo je skutečně přesvědčen, že zavedením dvacetiprocentního cla ty peníze "získá" od Mexičanů? Pokud to první, musí své občany považovat za idioty. Pokud to druhé, je to ještě horší.

Možná jde zase jenom o poněkud od reality odtrženou rétoriku. Třeba má Trump Petici výrobců svíček, svícnů, voskovic, lamp, lustrů, svítilen, kandelábrů, kratiknotů, zhasínadel, jakož i výrobců loje, oleje, pryskyřic, alkoholu a obecně všeho, co souvisí s osvětlením dokonale nastudovánu, jen to skvěle maskuje. Ale zatím to tak nevypadá.

Když už se pro změnu v naší zemi tak usilovně diskutuje o právu nosit zbraň, tak ona platí jedna zlatá zásada. Nikdy nevytahuj pistoli, pokud si nejsi naprosto jistý, že jsi připraven ji i použít. I toto staré dobré pravidlo by měli Trumpovi poradci prezidentovi vysvětlit. Neboť ona taková výhrůžka dovozím clem je v podstatě něco jako tasení pistole. Předpokládejme totiž, že Donald Trump chce Mexiko zastrašit a donutit hrozbou zbrždění vzájemného obchodu splnit jeho absurdní požadavek, aby jižní soused platil Trumpův předvolební slib. A když Mexiko nepovolí? Pak opravdu podepíše výnos o uvalení "cla o velikosti mexického dolaru"? Což by mimo jiné pravděpodobně znamenalo zkázu celé severoamerické zóny volného obchodu. Nebo přehodí patku, zastrčí zbraň do pouzdra a řekne, že jen tak žertoval? Ale v tom případě se vydá po cestě, která z něj udělá sice verbálně nejútočnějšího, ale také neškodného a nejslabšího prezidenta posledních dekád. Minimálně od Jimmy Cartera.

Mimochodem - když se mluví o tom, jak Trump navazuje na Ronalda Reagana, bylo by rozložení severoamerické obchodní zóny zvláště podivné. Neboť NAFTA sice vstoupila v účinnost v roce 1994, jednání o ní však začala podstatně dříve a inicioval je kdo? No právě - Ronald Reagan (druhé období mu končilo v roce 1989). Jeho nástupce George Bush pak naplnil jeden z velkých projektů svého předchůdce. Obecně byl Reagan zásadním zastáncem mezinárodního obchodu bez celních bariér, což se o Donaldu Trumpovi asi říci nedá.

Celý ekonomický program Donalda Trumpa působí poněkud nekonzistentně (ale samozřejmě to bude skvělé, to je jasné). Nesporně ambiciozní plán na snižování daní je z hlediska hledání nových růstových možností ekonomiky, která má podobný problém, jako česká - nezaměstnanost pouhá čtyři procenta, nesporně naprosto správný. Ale jak jde dohromady s příslibem obrovských investic do infrastruktury a dalších vládních výdajů, které Trump plánuje? A to při dluhu převyšujícím 100 procent HDP? Kdyby to bylo deset nebo dvacet procent, tak by šlo o něco jiného. Ale takto?

A jsem opravdu zvědavý, jak si s dvacetiprocentním dovozním clem poradí čeští fandové Donalda Trumpa. Povětšinou jde zřejmě (alespoň to tak navenek působí) spíše o pravicové voliče. Těm by problematika popsaná Bastiatem měla být alespoň elementárně jasná. Ale třeba něco vymyslí, jak si to vysvětlit.

No, ještě bude veselo...

Autor: Tomáš Marek | pátek 27.1.2017 7:45 | karma článku: 19.64 | přečteno: 806x

Další články blogera

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma článku: 37.93 | Přečteno: 2447 | Diskuse

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 825 | Diskuse

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma článku: 42.65 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1577 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1800

Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...