Převzetí odpovědnosti? Vyrazit PíáRistu!

15. 02. 2017 7:38:12
Tak si to shrňme. Nedávno pan ministr průmyslu Jan Mládek jmenoval nového (osmého!) náměstka. V podstatě proto, aby bylo českému lidu vysvětleno, proč platí za mobilní data víc (o hodně), než lid jinde. Nějak to nedopadlo.

Pan náměstek Lubomír Bokštefl poradil občanům, aby se přestěhovali do Polska.Doslova jednomu ze čtenářů serveru Aktuálně napsal: "Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku - odjeďte do Polska". Nu, někdo pro vtípek i přes plot skočí.

A teď začíná ten opravdu zábavný kus. Ministr Jan Mládek, proslulý také svým ostrým humorem, se kterým nazval živnostníky "parazity", vydal prohlášení, kde za prvé pravil, že přebírá odpovědnost za volbu svých spolupracovníků, náměstkovi udělil důtku a vyrazil šéfa tiskového oddělení.

Že to připomíná nejlepší kousky z Dilberta? Ale kdeže - to je ještě lepší!

Já si neumím tak úplně představit, jak by měla vypadat mediální příprava někoho, kdo zjevně nemá pud sebezáchovy. Pan ministr Mládek si svého náměstka (před tím poradce) vybral velmi speciálně k tomu, aby s veřejností komunikoval právě výši sazeb za mobilní data. Konec konců ke "zvýšení výskytu náměstkovosti" došlo proto, aby se pan Bokštefl stal dostatečnou "šajbou" pro média, která se nějak nechtěla spokojit s tím, že si do diskusí budou zvát poradce ministra. Tedy jaksi někoho, jehož odpovědnost se limitně blíží nule.A tak se zrodil osmý náměstek. Bohužel, nezrodila se odpovědnost.

Jinak řečeno - byl to ministr Mládek, kdo si takto zvolil. Tečka, není o čem dále diskutovat.

Co se dostatečnosti nebo nedostatečnosti mediální přípravy týká: odborník na komunikaci dokáže udělat mnohé, dokáže při dostatečně dlouhé době spolupráce postupně vytvořit z relativně nevýrazného člověka někoho, kdo má i nějaké image a je schopen strukturovaného vyjadřování a přestane v médiích působit jako zoufalý amatér. Dokáže naučit kontrolu tiků nebo nepřijemných návyků, dokáže odstranit z projevů plevelná slova. Jenže to trvá týdny. Ale nikdo nedokáže (ani za ty týdny) zabránit sobevražednému atentátníkovi odpálit mediální bombu, když mu to - těžko říci proč - připadá jako skvělý nápad a výborný vtip. Navíc šlo o on-line chat - to není nějaká ostrá diskuse v televizi s nabušenými protivníky, kteří jsou nachystaní vás zadupad do země. Tam má člověk čas se rozmyslet, nic ho nestresuje. Kdyby za mnou kdokoliv gramotný přišel s tím, že chce mediálně připravit na on-line chat, budu poněkud udivený. Jinými slovy - to by měl zvládnout každý, kdo zná fakta, zabývá se problémem a díky tomu nutně musí mít ta fakta také v nějaké hierarchii, musí znát svoje hlavní sdělení a tak dále. I naprostý komunikační moula, pokud je odborníkem, by to měl zvládnout. Nu, někteří to nedávají... Možná i proto, že to je taková tradice na tom úřadu, kde je hlavní šéf přesvědčený, že roaming je "pro elity".

Podívejme se ještě pořádně na to ministrovo tiskové prohlášení. Celý první odstavec je dílo, u kterého nelze odolat podezření, že ho pan ministr formuloval vlastní hlavou: "Beru na sebe odpovědnost za své podřízené a při zjišťování příčin tohoto mediálně nešťastného problému jsem zjistil, že náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi ředitel Odboru komunikace a marketingu MPO Roman Prorok neposkytl dostatečnou mediální přípravu a podporu. Rozhodl jsem se proto, že pana Romana Proroka odvolám ke dni 15. 2. 2017 z funkce ředitele Odboru komunikace a marketingu MPO a panu náměstkovi Lubomíru Bokšteflovi jsem vyslovil důtku za toto prohlášení."

A kde je tedy ta "odpovědnost za své podřízené"? Pan ministr si dá k snídani o jeden páreček a jeden rohlíček méně?

Já to shrnu. Vyhazov šéfa komunikace ministerstva za hloupé plácání náměstka je opravdu skvostnou tečkou za politickou kariérou Jana Mládka. Teoreticky snad může pan ministr pokračovat ve funkci i po této ostudě, konec konců to má za pár a už jsme tady zažili i horší věci, ale těžko si představit, že ho strana ještě pustí mezi lidi. A když, tak s nějakou lepenkou přes pusu.

Autor: Tomáš Marek | středa 15.2.2017 7:38 | karma článku: 38.31 | přečteno: 2245x

Další články blogera

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma článku: 37.93 | Přečteno: 2447 | Diskuse

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 825 | Diskuse

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma článku: 42.65 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 125 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 9.83 | Přečteno: 272 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 31 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 146 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1800

Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...