Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nechte Babiše vládnout

Dohoda demokratických stran o hlasování "nohama" je možná jediným skutečně čestným způsobem, jak rozčísnout povolební situaci. Mám na mysli možnost nechat Babišovi prostor pro vytvoření menšinové vlády.

Demokratické strany ji nemusejí podpořit. Mohou ji tolerovat tím, že opustí hlasování a sníží kvórum potřebné pro získání důvěry. Pokud takovou vládu podpoří Okamurovci či komunisté, tak je to jejich věc.

Jistě, už vidím ty vzteklé komentáře, že přece nelze pustit Babiše k moci. Jenže vítěz voleb je vítěz voleb a skoro třicet procent hlasů je nutné respektovat. Když připočteme fakt, že s extrémisty z komunistické strany a s Okamurou má ANO dohromady 48,04 procenta a když připočítáme takové šílené kousky, jako jsou Řád národa, Strana práv občanů či Rozumní (a ještě by se jich pár našlo), tak máme pohromadě polovinu odevzdaných hlasů a více než polovinu těch, které "nespadly pod stůl". Ona je ta matematika vcelku jasná: ANO 78, podnikatelský projekt Tomia Okamury 22 hlasů, komunisté 15 hlasů, to je vcelku bratru 115 kousků do hlasovací mašiny.

Jasně, v opozici je rázem narváno. Způsob, jakým Andrej BAbiš vyluxoval všechny, kdo se s ním během jeho politické kariéry dali do holportu, ostatně odradí i někoho, kdo mu má jinak chuť důvěřovat. Zeptejte se v Lidovém domě na dojmy ze čtyř let soužití s ANO. A ostatně i lidovci jsou nakonec rádi, že těch pět procent "udělali". Že by Piráti nečetli noviny? Nebo že by si vzdělaný profesor Fiala z ODS myslel, že jemu by se vedlo lépe? Konec konců - i komunisté vědí, kdo jim loví v jejich voličském rybníku a kdo jim z něj udělal sotva brozdaliště. Takže jasně, v opozici je tlačenice, jaká tady ještě nebyla.

Jenom ten Okamura by do vlády chtěl. Jenže když vynecháme jeho, jako vskutku šikovného manipulátora, a když vynecháme politického cestovatele Radima Fialu, který mění strany častěji než ponožky, tak je Okamurova strana pouhá parta exotů, jejichž nominace na ministerská křesla je asi skutečně nepředstavitelná i v tak banánové zemi, jako je Česká republika. Stačí dvě jména - Tereza Hyťhová či Miloslav Rozner. Kdo neví, o čem je řeč, doporučuji strýčka Googla či tetu Youtube.

Andrej Babiš se možná bojí holportu s Okamurou kvůli reakci vlastních voličů. Nebo možná kvůli tomu, že by mu Okamura dělal přesně co, co Babiš dělal svým koaličním nepřátelům. Ale ve skutečnosti se dost pravděpodobně děsí naprosto nejvíc toho, že by nemalá část ostudy, jakou by Okamurovci nesporně spáchali v jakékoliv funkci levou zadní během prvních pěti minut, padla i na něj. Odpovědnost za každý skandál ve vládě vždy tak trochu ulpí na premiérovi. A s Okamurou by o trapasy nebyla nouze. ostatně docela dobře je možné, že i velký kormidelník z východu by ve chvíli, kdy by jeho vládní angažmá vypadalo reálně, spíše couvnul. I kdyby měl dodat čtyři gramotné kandidáty na ministry, potřebuje ještě jednoho dalšího člověka na post předsedy klubu a dalšího by měl kandidovat na místopředsedu sněmovny, asi by měl obsadit předsednicky alespoň dva výbory... To už vypadá na těžkou personální krizi.

Ale konec žertování na úkor japonského klubu. Hlasování nohama a umožnění vzniku vlády je v našem ústavním pořádku podstatně jednodušší, než vyslovení nedůvěry již jednu vzniklé vládě. V tom je potíž. Velká potíž, protože v takto nastaveném politickém prostředí se velmi snadno může stát, že druhého velkého kormidelníka, tentokrát kapitálu již nepůjde stopnout.

Ale na druhou stranu se nabízejí vcelku zajímavé možnosti pro racionální dohodu. Je zde post předsedy sněmovny pro opozici, tedy v logice věci pro ODS. Jsou tu posty předsedů některých klíčových výborů. Mohou být dohody o postupu při volbách a obsazení některých společensky důležitých institucí. Nabízí se řada oblastí, kde by si demokratická opozice mohla zajistit určitý vliv.

Jenže je tu zase to ale... Ale co když si Andrej Babiš nechá odmávat vládu a pak všechny dohody pošle k vodě? Kdo dá dohromady 101 reálných hlasů k vyslovení nedůvěry?

Jenže jaká ona je vlastně jiná možnost, než umožnit nějakým pokud možno civilizovaným způsobem ANO sestavit vládu? Nechat Babiše "dusit" tak dlouho, až "to složí" s Okamurou a sežene ještě někoho k tomu? Doufat, že takový vývoj povede k jeho historickému znemožnění? Nebo si užívat dlouhou cestu skrze ústavní krizi směrem k předčasným volbám? No, nevím... Hlavně bych si tipnul, že v případných volbách (na které kromě Babiše nemá nikdo peníze), dostane jeho ANO spíše více než méně hlasů.

Nemají to teď  ti straničtí stratégové vůbec jednoduché, to vám tedy povím...

Autor: Tomáš Marek | čtvrtek 26.10.2017 21:39 | karma článku: 33,58 | přečteno: 4398x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma: 35,37 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6941x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik