Malá velká Čína v Praze

21. 10. 2019 7:59:17
Není to tak dlouho, co mediálně známý český ekonom Lukáš Kovanda spočítal, že rozepře mezi Pekingem a Prahou budou stát Českou republiku 23 miliard. Já tedy tvrdím, že tyto rozepře nebudou naši zemi stát ani korunu.

Hlavní ekonom Czech Fund (z webu není tak úplně jasné, co to vlastně je, tedy kromě povšechného, že jde o investiční fondy)) ke svému číslu dospěl oklikou přes propočet dopadu protiruských a odvetných ruských sankcí z roku 2014 na ekonomiku ČR. Tedy přes dopady na zahraniční obchod, na jeho pokles. Model z tohoto případu pak přenesl na česko – čínské vztahy.

To je první omyl. Situace ČR – Čína není o sankcích. V této fázi naprosto nejsme a popravdě ani není náznak, že bychom být měli. Navíc: Pokud by na nějaké sankce mělo dojít, asi nelze počítat s tím, že by iniciátorem byla Česká republika. A že by do toho šla Čína? O tom lze opravdu s úspěchem pochybovat.

Neboť v roce 2018 jsme do Číny vyvezli (přímo) zboží za 58 miliard korun. Což v objemu našeho obchodu s cizinou není nic moc podstatného. Čistě pro ilustraci – to je stejný objem, jaký Česká republika vyveze za zhruba 3,5 dne. Není divu, že Čína (jinak největší světový trh co do počtu spotřebitelů) je pro ČR až 17. nejvýznamnější exportní partner s podílem na celkovém vývozu jen o málo větším než jedno jediné procento. Což je zhruba na úrovni Rumunska a jen o trochu více než třeba namátkou Izrael. Samozřejmě dobrý je každý obchod a každá miliarda vývozu, ale čínský trh není žádný klíč k prosperitě země.

Zato český dovoz je desetinásobný. Ne, že bychom byli pro Čínu nějaký nekonečně významný obchodní partner, ale čínským dodavatelům zaplatíme ročně bezmála 600 miliard korun. To jsou mantinely, ve kterých hovořit o nebezpečí nějakých obchodních odvet ze strany Číny nemá tak úplně smysl. Každý reciproční krok by měl dopad desetinásobný.

A co služby, nebyl by v tom problém? Ano, jedním z významných artiklů Číny jsou její turisté, kteří k nám v posledních letech poměrně masivně jezdí. Služby prodané těmto lidem jsou vlastně českým exportem do Číny. Případné omezení cestování čínských občanů do České republiky by bylo nepříjemné, ale zase platí, že průmysl cestovního ruchu by na tom nezkrachoval. Nicméně by ztráta zhruba 4 či pěti miliard korun ročně byla jistě citelná. V čínském v principu polokomunistickém systému je pro vládu relativně snadné zamezit občanům v návštěvách České republiky, takže skutečně lze říci, že tady jsou ony miliardy reálně ohrožené. Avšak zatím nejsou nějaké náznaky, že by se z ohrožení měla stát realita.

Pak tu máme investice. Dlouho slibovaná a vyhlížená čínská investorská tsunami v ČR se pohříchu nekoná. Ve skutečnosti toho není zase tak moc co zastavovat. Ostatně i prezident Zeman prohlásil, že nejúspěšnější čínskou investicí v ČR je získání Slavie Praha, tedy fotbalového klubu. Ve vší úctě k fotbalistům – to není zrovna hi-tech. Navíc nejnovější a zároveň největší letošní skutečná investice byla ohlášena až po oněch hádkách mezi Prahou a Pekingem. Jde o novou továrnu za osm miliard korun, ve které najde zaměstnání 500 lidí. Znovu platí, že osm miliard korun není málo, ale když to vztáhneme k celkovému ročnímu objemu zahraničních investic v České republice, není to ani nic omračujícího. A historicky už vůbec ne. Kdyby například Číňané chtěli v investicích a ve vytvořených pracovních místech dohnat investice Jižní Koreje, museli by takových továren postavit dalších asi třicet. A to není Jižní Korea ani zdaleka největším investorem v České republice.

V oněch mediálně přetřásaných česko-čínských sporech nejde z ekonomického hlediska o nic, co by pro ČR bylo fatální nebo kdo ví jak podstatné. Čína totiž ve skutečnosti nemá na Českou republiku žádné zásadní hospodářské páky. Má páky na Evropskou unii, to jistě. Ale osamoceně na ČR ne.

Navíc můžeme vcelku s klidem předpokládat, že v nejbližších letech bude mít Peking spíš starosti se stabilizací vlastní ekonomiky než s čím jiným. Ochlazování hospodářství, astronomický vnitřní dluh i strukturální problémy s neefektivními investicemi zaviněnými částečně plánovaným ekonomickým systémem zaměstnají čínské vedení podstatně více, než nějaká relativně bezvýznamná země ve střední Evropě.

Abych byl správně pochopen. Obchodní vztahy s Čínou jsou samozřejmě důležité a zaslouží si rozvoj. Ale fakt nemá smysl se strašit nějakými astronomickými ztrátami z toho, že to zrovna letos neklapne, jak by mohlo.

Popravdě – v turecké elektrárně Adularya přišel český stát o více peněz, než kolik nás kdy budou stát potíže s Čínou. Jde prostě o to, nastavit věcem správná měřítka.

Autor: Tomáš Marek | pondělí 21.10.2019 7:59 | karma článku: 22.87 | přečteno: 658x

Další články blogera

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma článku: 37.93 | Přečteno: 2447 | Diskuse

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 825 | Diskuse

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma článku: 42.65 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 598 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 906 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1577 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 497 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1800

Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...