Jak erár krade nápady a vize

27. 05. 2020 8:37:28
Je to model dramatu, který se objevuje zas a znovu. Kulisy: Veřejný prostor. Náměstí. Náplavka u řeky. Nebo cokoliv, kde se dá něco provozovat. Kladní hrdinové: Lidé s nápadem, jak to oživit. A s vytrvalostí to vydupat ze země.

A teď záporní hrdinové vystupující pod krycím jménem Erár. Může to být stát převlečený za dědka z hygieny nebo babku z obchodní inspekce či milou dámu s drdolem z finančáku. Třeba. Ale já budu vyprávět příběhy, kde erár představují holky a kluci z radnice. Lze jim také říkat takovým děsně ošklivým slovem politici.

Teď si povíme něco o těch kulisách. Může to být třeba Praha 3. Pak tím náměstím je Jiřího z Poděbrad a kladný hrdina se jmenuje Archetyp. Parta lidí, hlavně Jirka Sedláček, kteří kdysi dávno ukecali místní radnici, že na tom náměstí by se daly celkem dobře dělat farmářské trhy. Tady bacha – saháme hluboko do dávnověku a jsme krátce po časech, kdy v Praze vyhrávala volby i tenisová raketa Václava Klause a na Praze 6 dokonce cepín Pavla Béma.

Kluci a holky z politiky v těch bájných dobách doznívání divokých devadesátek a oposmlouvy jeli ve větších věcech a tyhle veřejné prostory jim žíly netrhaly. Naopak. Lidu bylo třeba dopřát zábavu a pocit, že se jejich čtvrť mění, že se věcí hýbou dopředu a hlavně, „že to žije“. Nadšnci s nápady se hodili. A tak přišly „Kulaťák“, Jiřák“, „Kubáň“...

Uběhlo pár let, časy se změnily. Kluci a holky z radnic, možná i právě proto, že těch větších věcí ubývalo, začali mít zájem i o ty menší, na kterých by se třeba dalo něco... A tak si od kladných hrdinů začali brát ty -áky a –áně pod svoje křídla. Většinou to bylo hezky opentlené nějakou pohádkou pro veřejnost. Třeba, že radnice lépe dohlédne na dodržování hygieny, nebo že je třeba vypsat veřejnou soutěž na využívání veřejného prostoru. Úplně skvěle dopadla taková soutěž za režie TOP09 a ODS (nezapomenutelná starostka Hujová a ještě více nezapomenutelný místostarosta Bellu) na Praze 3 a na Jiřáku. Provozování trhu "vyhrála" společnost, která nikdy nic takového nedělala a k provozování farmářského tržiště měla božský název, kde trůnila slovíčka jako „World“ a „Production. (Pamětníci mohou zavzpomínat ZDE.) Řvalo to, až běda. Radnice tváří v tvář naprosté ostudě vycouvala, ale aby to snad nevypadalo, že politici dělali něco špatně, ujala se trhů sama (v čemž statečně pokračuje i s novým vedením a trhy pomalinku, potichounku a nenápadně upadají).

Ostatně tak, jako kdysi upadala Kubáň, kde místní politici vyhnali Archetyp a další z nezapomenutelných erárníků Milan Richter z ODS dovedl toto tržiště zu grunt čili do ztráty.

Nicméně nemusí jít o trhy. Před celkem dlouhou řádkou let byla pražská Náplavka vskutku náplavka. Kde nic, tu nic. Pár lidí prudilo radnici Prahy 2 a magistrát s tím, jaká je to škoda a že kdyby to bylo někde v cizině, tak to místo žije a je to kulturní centrum. Zkrátím to. Postupně z toho kulturní centrum udělali. Ostatně i ty trhy se tam v podstatě souběžně povedlo Archetypu prosadit. A protože jim tam začali chodit lidi, vzrostl zájem o kotviště v lokalitě. Vesele začalo přibývat hospod – komerčních projektů. Dneska je to (skoro) samá putyka. Nic proti, v pohodě, asi by byl nesmysl tam mít třicet čítáren poezie. Ale připadá mi fakt neskutečně vtipné, že poslední nekomerční projekt (a také v podstatě nejstarší, kolem kterého to začalo, (A)VOID floating gallery) má teď k 31. květnu výpověď z nájmu.

Jistě – má to jakoby kvalitní důvod. Hlavně stížnosti místních na hluk. Což každý, kdo byl někdy večer na Náplavce, ocení jako skvělý humor, protože šest z pěti okolních lodí dělá randál podstatně a násobně větší, podstatně delší a také podstatně arogantnější k okolí. Máte také tak rádi to "duc, duc, duc, áááá, duc, duc"? Ale co, to s tím strašlivým hlukem vypadá napsané na papíře pěkně a jedno oko nezůstane suché. Papír, jak známo, snese v podstatě úplně všechno.

Samozřejmě je to jen a pouze záminka. V podstatě hloupá pro každého, kdo zná reálie. Kdo je nezná, ten ji schramstne.

Dost mne děsí, že ať se kormidla Prahy chytne ten nebo onen, tak podobné krádeže projektů, nápadů a vizí ze strany eráru pokračují. Vždycky (bez ohledu na předvolební lísání se k voličům) vyplave z nějakých temných bažin někdo erární, kdo má zálusk na tohle nebo tamto náměstí, na tenhle či onen trh, na tohle kotviště a starou zrezlou loď. O prostor, do kterého už někdo jiný, nepoměrně schopnější, pracovitější, chytřejší a s nápady investoval svou píli a zhodnotil ho. Veřejný prostor sám o sobě má jen základní společenskou cenu toho, že je veřejný. Ale tu skutečnou hodnotu mu dávají lidé, kteří vymyslí jeho využívání, vtisknou mu atmosféru, dají mu smysl.

Tak ztěžka přemýšlím, co asi tak nahradí (A)VOID floating gallery na jejím místě na Výtoni u železničního mostu pod dramaturgií těch erárních holek a kluků? Možná tam budou první rok upoceně provozovat nějakou klubovou kulturu podle svého gusta. Aby se neřeklo. A pak z toho bude další Captain Morgan nebo podobná mašina na opilce a předraženou zábavu, jakých je teď na Náplavce s tichým požehnáním politiků drtivá většina.

No nic, je to dlouhé. Ale každé drama by mělo mít nějaké poučení.

Tak třeba: Erární holky a kluci z radnic! Jestli budete dál krást lidem nápady a jejich výsledky, skončíte stejně, jako ti pánové Richter, Bellu či paní Hujová. Nebýt šťouralů, kteří je tu a tam připomenou jako smutné příklady, nikdo by si na ně už ani nevzpomněl. Proč taky.

Ale na dobré trhy nebo na místo, které má atmosféru a svého ducha, chodí lidé s láskou. No dobře, nebudu tak nechutně sentimentální. Chodí tam rádi. Archetyp či (A)VOID vytvářejí veřejný prostor, který má smysl a obsah. Když jim ho berete, berete ho i lidem. Zmršíte to.

Fakt jo. Věřte mi.

P.S. (A)VOID floating gallery možná ještě půjde zachránit. Kdo by rád přispěl podpisem petice, může ZDE.

Autor: Tomáš Marek | středa 27.5.2020 8:37 | karma článku: 33.10 | přečteno: 4319x

Další články blogera

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma článku: 37.93 | Přečteno: 2443 | Diskuse

Tomáš Marek

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

22.9.2023 v 10:45 | Karma článku: 35.37 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma článku: 17.77 | Přečteno: 825 | Diskuse

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma článku: 42.65 | Přečteno: 6935 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Flaška

Tak si ty ruské volby shrňme

A řekněme si, co to vypovídá o nás. Stačí se podívat na různé reakce. A řeknu to takto – nestačíte se divit.

19.3.2024 v 7:04 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 40 | Diskuse

Ladislav Pokorný

Kateřina Konečná nechtíc prozradila, že dnešní komunistické názory jsou naprosto nelidské

O tom, že se komunisté nepolepšili a že jsou pátou kolonou putinovského Ruska, víme už dlouho. Ale že komunisté dnes vyhánějí demokratické politiky z televizních studií, otřáslo námi všemi. Kde se nová komunistická zvůle zastaví?

19.3.2024 v 0:59 | Karma článku: 22.11 | Přečteno: 296 | Diskuse

Eva Kislingerová

Budeme válčit se Slovenskem?

Z vyjádření některých politiků může nezúčastněný pozorovat nabýt dojmu, že diplomatické vztahy se Slovenskem jsou na bodu mrazu. Z médií to vypadá, že válka začíná a u Hodonína bude tanková bitva.

18.3.2024 v 13:24 | Karma článku: 21.56 | Přečteno: 515 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak s Babišem dohnat a předehnat ne Západ, ale Putinovo Rusko?

Západ se nám rozpadá před očima. Zato Rusko doslova vzkvétá. S doháněním Západu je konec, teď už nám zbývá, než jen dohánět a předhánět Rusko...

18.3.2024 v 11:15 | Karma článku: 18.06 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jiří Turner

Tomáš Klus, Tomáš Halík a jiní „pomatenci“

Co intelektuál, to antisemita a nepřítel Izraele a FF UK jako líheň „hamásníků“. A pak tu máme ty naše angažované umělce, jako je Klus. Emoce, které vyvolává palestinsko-izraelský konflikt, už asi mnohým trochu zatemňují mozek.

18.3.2024 v 11:05 | Karma článku: 30.84 | Přečteno: 5495 | Diskuse
Počet článků 77 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1800

Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...