Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Paní Alenko, vraťte se na finance!

Na sítích se šíří nechutná lež, že Alena Schillerová udělala za své působení na Ministerstvu financí schodek 500 miliard. Musím se paní Alenky zastat. Není, není, není to pravda. Dokázala vytvořit schodek krásných 813 miliard.

Je vskutku odporné, jak se někdo snaží snižovat její zásluhy na výrobě naší nadmíru výtečné fiskální situace. Je odporné, jak jsou její schopnosti opomíjeny a bagatelizovány. Je samozřejmě otázka, zda nejsou ty útoky genderově motivovány, zda se do naší paní Alenky útočníci tak podlým způsobem nepouštějí prostě jen proto, že je to křehká žena.

Podívejme se na její zářnou kariéru pečlivěji.

Rok 2018 opravdu byl z její strany trošku slabší, když nezvládla přes enormní snahu zabránit přebytku tři miliardy korun. Ruku na srdce. Při růstu HDP 3 procenta to ale byl nadlidský úkol. Zvláště, když zároveň, to nesmíme zapomínat, došlo k rozpuštění několika desítek miliard korun z rezerv do rozpočtových příjmů. Je nepochybně zásluhou paní Alenky, že tyto zbytečné peníze byly naprosto hladce utraceny aniž si toho někdo všimnul.

Navíc se Alenka, jako každý nováček na hřišti, musela na ministerstvu trochu rozkoukat. To jí snad ani největší nepřejícník nemůže mít za zlé.

Ale již v roce 2019 (růst HDP 2,3 procenta) se pochlapila a vytvořila navzdory těžké situaci neustále přitékajících příjmů v rozpočtu mínus krásných 29 miliard!

Tady ukázala, kdo je Mistr! Byl to nádherný výkon a skvostný pohled na naší ministryni, jak nabírá celé náruče pětitisícovek a hází je do černé dotační díry. Srdce každého Čecha v tu chvíli plesalo, všichni doufali, že tato jízda nikdy neskončí.

Ale to byla jen lehká předehra.

Opravdový koncert pokračoval a následně gradoval zcela obdivuhodnými čísly 368 a 420 miliard. Rekord za rekordem!

Covid dal totiž Alence křídla.

Škarohlídi řeknou, že tehdy to byla brnkačka.

Ne, to není pravda. Velikost jejího výkonu dokazuje obdivné konstatování Nezávislého kontrolního úřadu, že v těchto letech byla pouhá polovina schodku vytvořena kvůli pandemii. A zbytek? Skvělá technika Aleny Schillerové. Ale i ty pandemické výdaje, vždyť to byl pohled, kdy krása střídala nádheru. Strategicky geniální tahy podpory těch, co ji nepotřebovali! Mistrovské nákupy vakcín, které nikdo nechtěl. Nejdražší roušky v dějinách světa. Připusťme konečně, že ten výkon neměl slabinu, že neměl chybu.

A co více! Naprostá většina zemí ukázala, že jejich ministři financí nemají koule a v roce 2021 měly jejich rozpočty schodek nižší než v roce 2020. Paní Alenka však své úsilí naopak zvýšila a z již tak skvělých 368 miliard se dokázala dostat až na 420 miliard korun. Jen dokonalý hráč vystupňuje tempo a nechá všechny soupeře daleko za sebou.

Přesto na ní jakési nuly a paraziti podlým způsobem útočí s tvrzením o pouhých 500 miliardách za celé její funkční období!

Fuj! Hanba! Je třeba to zopakovat: Takové snižování schopností nejlepší ministryně financí je ponižováním křehké ženy v přímém přenosu.

Je skutečně obrovskou škodou, když kvůli pomlouvačné kampani dopadly volby tak, jak dopadly, a paní Alenka musela Ministerstvo financí opustit dříve, než mohla dohrát svůj skvělý part.

Jen se podívejme, jak propracovaný plán měla.

Již 8. června 2021 schválila nadšeně konsternovaná vláda Andreje Babiše fascinující výhled na další schodky. (ZDE)

Pro rok 2022 tady byla ambiciózní myšlenka na -390 miliard korun. A jaká obrovská škoda, že jsme se nedočkali pokračování této skutečné symfonie i v dalších letech. Letos chtěla paní Alenka vytvořit sekyru -370 miliard a příští rok udržovat nádherné tempo skvělými -343 miliardami korun.

Za tři roky bilion a sto miliard!!! Vidíte tu krásu? 1 100 000 000 000 korun nového dluhu za pouhé tři roky! Přátelé: Mohli jste mít každý jeden z vás dluh o neuvěřitelných nádherných 11 000 korun vyšší! A to jste ve volbách odmítli? Už konečně litujete?

Protože co s tak skvěle rozehranou partií udělal ten žabař Stanjura?

Stáhnul půlky a naprosto zbytečně, jenom a pouze kvůli vlastní neschopnosti a nedostatku odvahy, to zcela při zemi hraje o 190 miliard níž. A to má přitom skvělé podmínky, se kterými paní Alenka v roce 2021 nemohla počítat! Má energetickou krizi, válku za humny - a přesto se nedokáže pochlapit. Tušíme vůbec, jak úžasná čísla by při těchto možnostech Alena Schillerová dosáhla? Minimálně půl bilionu za rok by jistě dala. Jak se v rozpočtovém žargonu říká: "S prstem v nose".

Vždyť i při předpokladech růstu ekonomiky se nebála slíbit občanům této země o dva tisíce korun vyšší dluh na hlavu, než jaký chystá to nemehlo Stanjura.

Paní Alenko, prosíme: Vraťte se! Vraťte se a my věříme, že ten půl bilion dluhu za rok dáte. Tato země potřebuje konečně odborníky na svém místě a není na světě nikdo jiný, kdo by dokázal tak skvěle vést státní kasu jako Vy! 

Autor: Tomáš Marek | pátek 22.9.2023 10:45 | karma článku: 35,37 | přečteno: 1188x
  • Další články autora

Tomáš Marek

Agroterorismus

Mezi aktivisty, kteří se lepí k silnicím a zastavují dopravu, a mezi traktoristy, kteří blokuj dopravu, není žádný velký rozdíl. Pokud jedněm říkáme (oprávněně) ekoteroristé, pak ti druzí mají být označování jako agroteroristé.

7.3.2024 v 17:03 | Karma: 37,93 | Přečteno: 2454x | Diskuse| Společnost

Tomáš Marek

Zmrzneme, nebo umřou hlady?

Maďarský ministr zahraničí s divným jménem, které se mi nechce hledat, prohlásil zhruba toto: Není třeba mít Nobelovu cenu za ekonomii, aby člověk pochopil, že zastropování ceny ruského plynu je proti zájmům Maďarska a Evropy.

9.9.2022 v 12:40 | Karma: 18,21 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Rubl není "silný", protože není směnitelný

Na moskevské burze se rubl "vrátil" na "předválečnou hodnotu", píší noviny. V souvislosti s Ruskem se často mluví o "Potěmkinových vesnicích". Tak toto není vesnice, to je rovnou Potěmkinovo velkoměsto.

7.4.2022 v 13:15 | Karma: 42,67 | Přečteno: 6941x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Aleš Juchelka a teorie ostrosti tužky

Aleš Juchelka, poslanec za ANO, moderátor a inženýr, není nejostřejší tužka v politickém penálu. Jeho poslední kousek je však udivující a nutí k otázce: Co všechno člověk NEpotřebuje, aby dokončil Vysokou školu báňskou?

9.2.2022 v 7:57 | Karma: 40,80 | Přečteno: 5463x | Diskuse| Ekonomika

Tomáš Marek

Kolikrát si straníkem, tolikrát si člověkem

Stínová vláda Andreje Babiše má 15 ministrů. Ti byli během svého života kandidáty nebo členy celkem deseti politických stran. Jejích rozpětí sahá od lidovců až po politický spolek komunistických lampasáků BOS.

21.1.2022 v 8:19 | Karma: 19,25 | Přečteno: 566x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, i když pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik