Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takže podle vás tady máme líné, neschopné exekutory, kteří vymáhat neumí, a pak ty schopné, kteří to umí, přičemž ti neschopní chtějí vzít část práce těm schopným, což povede k pádu a rezignaci těch schopných.

No ono to není tak jednoduché, jak se to jeví vám. Ano, máme tady fabriky na vymáhání (třeba jednu, kterou vede jistý exekutor s jménem černého ptáka, kde je zaměstnáno mnoho desítek lidí a pracuje se na 2 směny) a pak ty menší, kde je exekutor a 1-2 asistenti. To ale nic nevypovídá o schopnostech vymáhat. Ano, první je bezskrupulózní člověk, pro něhož je výsledek nade vše, porušení zákona je na denním pořádku, dělá i mobiliární exekuce, proč ne, proč neprodat povinnému i hrnce, oprávněný z toho sice skoro nic nemá, protože z prodeje se tak tak uhradí náklady dražby, ale hlavně, že si známí  levně nakoupí a má z toho něco exekutor, že.

Pravda je taková, že účinnost vymáhání se rok od roku snižuje. Nedostatek teritoriality totiž způsobuje, že někteří povinní mají "na krku" i desítku exekutorů, každy chce krom pohledávky oprávněného vymoci i své náklady a vše se dějej podle pořadí. takže když jste poslední exekutor v pořadí, můžete dělat, co chcete, nedostává se na vás, dokud dlužník neuhradí předchozí pohledávky a náklady předchozích exekucí. A nedostane se ani na oprávněné. Být teritorialita, měl by jednoho povinného na starosti jeden exekutor, který by mohl, pokud mu to umožní zákon, exekuce sloučit. Bylo by to tedy "levnější" pro povinného a zejména by se dostalo daleko víc na oprávněné. Akorát ty velké exekuční fabriky by přišly zkrátka. Nicméně, alepoň podle mého názoru, je účelem exekuce co nejdříve a co v největší míře uspokojit oprávněného, nikoliv to, aby měl exekutor co největší zisk.

0 0
možnosti

Vážená paní Nováková. Rozdíly ve vymahatelnosti u jednotlivých EÚ jsou řádové (u obdobných "balíků") od procent do mnoha desítek procent. Tak to prostě je. Nemám pocit, že proti tomuto argumentu lze něco rozumného postavit a pokud, tak jenom mlácení prázdné slámy. Kdybyste nicméně pečlivěji četla, tak byste viděla, že ve skutečnosti neodlišuji kvalitu úřadu podle jeho velikosti a i onen morální prvek je v textu obsažen. Co se týká "slučování" exekucí, lze to řešit i jinak, než teritorialitou a už vůbec k tomu není nutné největší zlo, totiž "rovný nápad případů" - naopak, aby byly v teritorialitě slučovány případy, bylo by nutné princip rovného nápadu ohýbat. Ostatně i nyní existuje alespoň částečné slučování exekucí, v podstatě by stačilo přijmout princip, že první oprávněný s exekučním titulem určuje exekutora, kterého ostatní musí přijmout. Šlo by to řešit i jinak - pokud by všechny spisy byly vedeny na jednom místě (MSp), pak by krok uskutečněný jedním exekutorem vůči povinnému ostatní nemohli opakovat nebo by nemohli účtovat náklady. I to je elegantní řešení. Váš případ s deseti exekucemi u deseti exekutorů se jistě občas děje, není nicméně typický a znovu - má řešení a to mechanismem insolvenčního zákona, kde by bylo vhodné přemýšlet o institutu nuceného oddlužení. Co se týká prodeje hrnců, to jsou takové oblíbené příběhy, kterých se reálně stalo pár, ale jsou nyní součástí lidové umělecké tvořivosti.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS