Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Je dobře, že jsme v EU a že jsme vzájemně propojeni. Jakákoliv soběstačnost je jen imaginární pojem. Nikdy jsme nebyli soběstační. Obolí, melouny, zeleninu, rajčata, papriky, zajišťoval Slovenský žitný ostrov v regulovaném režimu. Dnes máme zeleninu, ovoce po celý rok. Po přijetí tohoto paskvilu nebudeme mít ani ty Znojemské okurky, které se pěstují v Bulharsku a Rumunsku. Budeme mít např. dostatek toustového chleba z Penamu za vyděračskou cenu až kolem 50,- Kč a nebudeme si moci koupit tento produkt z Rakouska a Německa za Kč 19,-. Atd. atd. atd.

5 3
možnosti

Jádro problému jsou dotace EU do zemědělství. To ostarní je důsledek.

2 1
možnosti

Hloupé kvóty ovšem nejsou řešením.

1 0
možnosti

Měli bychom spíš řešit podstatu problému.

Proč mají starší členské státy EU ( včetně Polska, které má vyjednanou vyjímku ) povolenou minimálně dvojnásobnou dotační podporu EU v zemědělstvím, oproti těm novým ?

:-/:-/:-/

1 3
možnosti

celý zákon bude sloužit jen jako zástěrka k dalšímu navýšení dotací do zemědělství, ty slíbené potraviny bude přece potřeba vyrobit, navíc hrozí, že nejlepší zemědělec na ty evropské dotace brzy nedosáhne, až unie ten paskvil zamítne, tak se řekne sorry lidi, mysleli jsme to dobře, ale ty dotace nemůžeme chtít zpět, byly poskytnuty na základě platného zákona......tak to laskavě daňový poplatníku zaplať

3 1
možnosti
Foto

Kvóty na pár základních potravin, které se tu běžně pěstují, jsou absolutní nutností.

Teď vůbec nejde o ekonomiku, ale o možnost holého přežití, kdyby se něco podělalo. Ani nejde o bezúčelné omezení svobody prodeje.

Nemůžeme být naprosto závislí na dovozu jídla. Kdyby se kamiony zastavily (ať už kvůli koronaviru, nějaké smrtelnější chorobě, případné válce nebo jen kvůli ropě), musíme být soběstační v zásobách a v možnosti vypěstovat dostatek aspoň základních potravin pro uživení naší populace. A na to logicky máme základní lidské právo, byť by Evropská unie měla zakotveno něco jiného. Právo na jídlo musí být svobodě prodeje nadřazené, protože je to základní lidská potřeba, kterou nelze obejít.

Argument, že je to srovnatelné s požadavkem na původ autodílů nebo jakýchkoli jiných výrobků je naprosto scestný.

Sice kvóty obecně nepovažuji za moc dobré řešení, ale tady opravdu musí být.

Moc jsme zpohodlněli a zvykli jsme si, že každý den můžeme jít nakoupit a všeho je dostatek - dokonce se zdá, že nadbytek.

Spousta rodin má doma jídlo a pití sotva na pár dnů. A mají problém i se zásobováním při karanténě nebo nemoci.

A představte si, že by mezinárodní zásobování selhalo. Sklady by se brzy vykoupily nebo vyrabovaly. Nebyly by ani brambory, zelí, jablka, ovesné vločky.

A není třeba ve Venezuele hlad a nouze o chleba? Zamyslete se nad tím. Skutečně chceme připustit, aby tady mohl nastat hlad nebo dokonce hladomor?

4 8
možnosti

jogurt z českého mléka vyrobený v německu je český, nebo německý?? a budete zakazovat zemědělcům prodávat to mléko do německa, kde je třeba větší výkupní cena? nebo půjdete laskavě pracovat do prasečáku, abych měl české vepřové??

7 1
možnosti

Když zasedá PS, je vaše peněženka i váš život v nebezpečí vždy.

6 0
možnosti

správný titulek by byl spíše:

"rudá vládní koalice je s blížícími se ..."

0 2
možnosti

Jinak kvóty jsou hloupost. Teď se ozvou výrobci textilu a já nevím kdo ještě, že chce kvóty jako potravináři.

6 0
možnosti

Jen malá korekce. Bude to 78%.

1 0
možnosti
  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik