Diskuse

Agroterorismus

JP

Předotovaní zemědělci mají problém s odbytem obilí, ceny nízké, sklady plné, navíc krmné obilí vlastně nikdo nechce a žně se blíží... Prostě nadvýroba všude, nejen u nás, Ukrajina už to nevytrhne. Což takhle pěstovat něco, o co je zájem? Jenže nač si přidělávat práci, obilí má jednoduchou a zvládnutou technologii i vysokou jistotu dobrého výnosu, ideální pro velkovýrobu s malým počtem lidí a výkonnou technikou. Tak se ho zaseje co nejvíc, nyní i na prominuté úhory, dotační polštář to jistí, ono to nějak dopadne.

RP

To není žádná nadvýroba. V Africe potraviny chybí a leckterý africký stát by dodavateli za obilí utrhnul obě ruce. Jenže ne za takovou cenu, za jakou potřebují prodat evropští zemědělci, aby nezkrachovali. Evropští zemědělci kvůli bruselské regulaci a bruselskému Green Dealu jsou nekonkurenceschopní, produkují draho a tak mimo EU nejsou schopni nic prodat. A když je v Evropě nadbytek zrní, protože do Evropy přišlo nějaké zrní z Ukrajiny, místo aby ho z Ukrajiny vyvezli do Afriky a kde provozují zemědělství normálně, bez bruselských regulací a Green Dealu, tedy bez násilně rozdělených polí na malá políčka po 30 hektarech, bez nesmyslů kolem ukládání uhlíku do půdy, bez povinných úhorů a kdovíčeho ještě, bez regenerativního zemědělství a orby atd, tak logicky jde o výrazně levnější obilí než to evropské. A to sráží ceny obilí tak dolů, že naši zemědělci by prodávali se ztrátou a to si nemohou dovolit, protože by zkrachovali. Ono stejně, když se to nějak nevyřeší do sklizně, budou muset vyprázdnit sklady za jakoukoliv cenu a potom budou mít problém.

A úplně stejné to je s většinou dalších zemědělských produktů, třeba proto by byly pro evropské zemědělce zničující dovozy třeba masa z jiných končin do EU.

Foto

Naprostý souhlas. Traktorista, který vjel do tunelu ve snaze o zablokování dopravy a způsobil dopravní nehodu, tedy ohrozil životy lidí, se dopustil teroristického činu, i kdyby se stokrát vymlouval, že to tak nemyslel. Jakýsi údajný důvod, co jako prý chtěl svojí akcí na tom či onom vynucovat, je úplně irelevantní. Namístě je důkladně vyšetřit, zda tam vjel sám o své vůli anebo byl někým k takovému činu instruován.

VR

Stejně tomu asi nerozumím. V dobách mého dětství sedláci neměli žádné dotace - seli, sklízeli, chovali dobytek - prodávali a patřili k nejbohatším lidem na vesnici. Mám obavy, že právě některým těm dnešním zemědělcům chybí takový ten normální selský rozum.

Možná si organizátoři těchto zoufalých akcí myslí, že když v Praze zastaví dopravu, nasypou hnůj před Strakovku, že je budou Pražáci milovat. Což kdyby zkusili zajet k Čapímu hnízdu a poprosit Bábyše, aby se s nimi o své dotace rozdělil?

JV

A co kantorterorismus? Když stávkují učitelé, rodiče musí zůstat doma, a že je jich je, to je co?

Nemluvě o doktorterorismu, to už je úplně o život.

Víte, každá mince má dvě strany, žirafově vidí život jen zaslepení a straníci.

JZ

hysterické nadužívání slova terorismus pouze ukazuje, že autor se se skutečným teroristou nikdy nesetkal, a i zprávy o skutečných teroristech mu šly jedním uchem tam a druhým ven

TM

Já si výraz ekoterorista nevymyslel. A když už ho máme na světě...

HH

Kde není mozek,tam není nic. Jen tak Vážený na okraj, ekoterorista nic nevytváří, agroterorista Vás nasytí.

PB

Tak proč skuhrají že jejich nadprodukci nikdo nechce, že se víc prodává zahraničních potravin a že chtějí ještě více dotací od nás všech?

Ono to nebude s tím sycením až tak horké, že? Aby to nebylo nakonec tak, že naše milé zemědělce živíme my z fabrik.

PB

Souhlas karma.

A jako paradox na dortu je fakt, že nic z toho co této vládě vyčítají ona nezpůsobila a je po letech jediná, která je k nim vstřícná.

To Babiš už mi jinak sáhl do složek a zaklekl.

RP

Vy jste buďto úplně slepý nebo máte úplně vymytý mozek pětidemoliční propagandou. To nevidíte, jak má Pětidemolice hlavu hluboko v bruselské zadeli a jak poslušně lokajsky všechny zelené nesmysly z Brusele ještě dál zeleně přikoření a ještě utahuje šrouby, ke škodě všech českých občanů i firem? Nejenom zemědělců?

AG

Nejhorší ze všech jsou lidé jako Vy.

Vůbec netušîte,jak složitá je zemědělská politika v EU ale máte potřebu dehonestovat ty, kterých jsem bytostně dotýká.

V Evropě je několik desítek milionů tun obilí navíc díky importu z Ukrajiny , které je díky absenci jakékoliv omezující politiky enormně levné a nikomu to nepřipadá divné.

A do toho ještě další regulativy a byrokratické nařízení.

A aby se to nepletlo, zakážeme zemědělcům používat několik procent půdy ale daně z ní samozřejmě chceme. A to jsou jen některé problémy. Zemědělci v celé EU chtějí jen normální podmínky na práci bez toho aby jim někdo diktoval co mají dělat a pokud chce někdo dovážet zemědělské komodity na společný trh,tak aby musel producent těchto produktů splňovat stejná kritéria jako naši zemědělci.

A politici dělají jen tehdy,pokud musí. No a k tomu je prostě mohou donutit jen tyto protesty. Jistě můžete požadovat své pohodlí ale potom za ně budete muset později zaplatit několikanásobně větší cenu,než platíte dnes.

TM

No, máte to pěkně poskládané, jen to není tak úplně pravda. Cena ukrajinského obilí vychází primárně a v naprosté mase především z komparativních výhod, nikoliv z rozdílnosti předpisů. osztatně je dosahovaná prakticky bez jakýchkoliv dotací, na rozdíl od děsivě drahého našeho systému - jakkoiv tedy dotace přímo na obiloviny nejsou.Normy pro domácí a dovozové obilí jsou stejné, když jsme tedy u toho. Úhor má technologickou logiku, nicméně souhlasím, že by se pozemková daň měla nastavit plasticky tak, aby toto konkrétně respektovala. Ale především: O to v tom textu vůbec nejde. K poslední větě: Nesmysl. Naprostý. Tak velký, že to nemůžete myslet vážně.

JP

J78i34r85i 45P60i85l12n64y

8. 3. 2024 10:45

No tak já tam vidím rozdíl naprosto markantní. Lepiči nic než buzeraci ostatních nedokázali, zato zemědělci nás živí. A to se týká i Vás.

TM

Kopírují z odpovědi panu Hasíkovi, vykazujete stejnou chybovost v myšlení: Což je v této souvislosti úplně vedlejší. Jinak naprosto nechápete tržní systém. Už Adam Smith napsal, že děkovat řezníkovi za to, že je řezník, postrádá smysl. Je třeba mu zaplatit, protože řezníkem není kvůli tomu, abychom byli šťastní, ale aby dostal peníze za svou práci a mohl naplnit své potřeby. Máte to strašně popletené. Čili agroterorista mne nesytí, já si kupuji to, co chci jíst. Jestli on hodlá trávit čas popojížděním po Praze, tak si to koupím od jiného.

RK

Moc se mi líbí, jak zdejší chcimíři podporují agrolobby. Přitom chtějí jen víc dotací, víc restrikcí EU a v konečném důsledku zdražení potravin. Podle hesla čím hůř, tím líp.

Souhlas! Protesty zemědělců po té, co s vládou projednali vaše požadavky pozitivně, není protest, ale jen hloupá klukovina! Jenže ta hloupá klukovina stojí dost peněz! Kdo vás vyzývá k takovémuto plýtvání peněz? Agrobaroni typu Agrozetu?

  • Počet článků 77
  • Celková karma 37,93
  • Průměrná čtenost 1800x
Před mnoha lety novinář, nyní ekonomický a mediální poradce.

Seznam rubrik